پاورپوینت مسجد جامع اصفهان

.
دانلود پاورپوینت با موضوع مسجد جامع اصفهان
در قالب ppt ودر40اسلاید، قابل ویرایش
برشی ازمتن تحقیق:
مسجد جمعه یا مسجد جامع اصفهان از مهمترین و قدیمیترین ابنیه مذهبی ایران است. کاوشهای باستانشناسی نشان از آن دارد که احتملا این مسجد پیش از تسلط اعراب بر این شهر، مرکز مذهبی مهم شهر بوده و بصورت یکی از آتشکدههای شهر اصفهان کاربری داشتهاست. کشف یک پا ستون، با تزیینات دوره ساسانیان، در منطقه شمالی مسجد، وجود بنایی قبل از اسلام را تایید میکند. درباره تاریخچه تغییر و تحولات مسجد اختلاف نظرهایی وجود دارد ولی به نظر میآید ساخت مسجد جامع به قرون اولیه هجری و در زمان عباسیان بوده که در قرن سوم هجری محراب آن تخریب و جهت قبله آن اصلاح شدهاست.
مسجد جامع اصفهان
موقعيت: ميدان قيام، خيابان علامه مجلسي
سال تاسيس: قرن دوم هجري
ابعاد مسجد: 140*170
اين بنا تركيبي از سكه هاي معماري و تزئين كاري ايران در گذر زمان است از قديمي ترين مساجد ايران است كه بر روي ويرانه هاي مسجد قديمي تري ساخته شده كه اعراب ساكن حومه اصفهان در قرن دوم هجري ساخته بودند.این مسجدامروزه شامل قسمتهای مختلفی چون گنبد نظامالملک، گنبدتاجالملک، صحن چهار ایوانی، شبستانها و بنای معروف بهمدرسة مظفری است.
گنبد نظام الملک (473 هجرى)
گنبدي است در پشت ايوان جنوبي معروف به صفهي صاحب. اين گنبد در زمان ملک شاه سلجوقي به دستور وزيرش نظام الملک ساخته شد. گنبد نظام الملک هنگامي که مسجد هنوز به شکل دورهي عباسيان بود بدان اضافه شد و براي اين کار لازم آمد که 24 ستون حذف شوند؛ به موجب حفريات اخير باستان شناسي معلوم شده که در پيرامون اين فضا يک دهليز وجود داشته که آن را از باقي بنا جدا مي کرده و احتمالاً گنبد را به صورت مقصوره با نمازخانه اي براي اشراف، حکام و اميران که به دلايل امنيتي مايل بودند مجزا از تودهي مردم نماز بگزارند؛ تشکيل مي داده است. گنبد نظام الملک 25 متر قطر دارد.
گنبد تاج الملک (گنبد خاکى، 481 هجرى)
گنبد ديگري است در پشت ايوان شمالي معروف به صفهي درويش. اين گنبد را تاج الملک ابو الغنايم مرزبان بن خسرو فيروز شيرازي، وزير ملک شاه و از رقباي خواجه نظام الملک به امر ترکان خاتون ملکهي سلجوقي و همسر ملک شاه ساخته است. ارتفاع آن 19.5 متر و قطر آن 10.5 متر مي باشد. همهي اجزاي فضاي زير گنبد در سوق دادن چشم بيننده به سوي گنبد هماهنگ است. چهار فرو رفتگي کم عرض و محصور بين ستون هاي کوچک، گوشه ها را تشکيل داده است. اين ستون ها نگاه بيننده را به سوي (چپيره) منطقهي انتقالي هدايت مي کنند. تزئينات آجرکاري فضاي زير گنبد که در ترکيب با گچبري اجرا شده اند تأکيد مزيدي بر تناسبات بي نقص اين مجموعه مي نهند؛ بدون اينکه هيچ بخشي از عناصر آن از نظر مخفي بماند.